Zindelijkheidstraining? Je kunt het potje op!

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining; generatie op generatie loopt ermee te modderen. Want hoe krijg je je kind zover dat het zelf aangeeft wanneer het naar de wc moet. Veel ouders verzuchten wel eens: “Ik geef het op. Laat dat kind maar tot z’n 14e in de luiers blijven lopen.” Uiteraard is dat geen optie, maar hoe je het dan wel aanpakt is voor veel ouders nog steeds een mysterie.

Helaas is er geen pasklare oplossing. Elk kind is anders en doet dingen in zijn of haar eigen tempo. Wel zijn er een aantal do’s en dont’s die kunnen helpen.

1: (en meteen de allerbelangrijkste en de moeilijkste) Blijf kalm!

Een kind dat er lang over doet om zindelijk te worden, kan je behoorlijk gek maken! Sta je weer onderbroeken uit te wassen of plasjes van de grond te dweilen. Zeker als het net een week goed ging en ineens weer niet, kan dit een enorme bron van frustratie zijn. Probeer te bedenken dat je kind het niet expres doet en dat nieuw gedrag aanleren nu eenmaal lastig is. Piano leren spelen duurt ook maanden. En bedenk dat er geen volwassene is die niet uiteindelijk heeft geleerd zelf naar het toilet te gaan.

2: Maak het leuk.

Maak het potje een plek waar het gezellig is. Het potje is een prima plek om samen een boekje te lezen of om een liedje te zingen. Laat je kind voor de grap op het potje zitten en ga dan steeds samen kijken of er al iets in zit.

3: Geef het goede voorbeeld

Okee, het klinkt misschien een beetje vies, maar je kind moet snappen wat de bedoeling is van het potje. Zet het potje daarom naast de wc en neem je kleintje mee wanneer je zelf naar het toilet moet. Als je kind de link snapt tussen het potje en je behoefte doen, zal het je sneller gaan imiteren op dit gebied.

4: Belonen werkt beter dan straffen

Kinderen worden van straf vooral verdrietig en niet altijd wijzer. Straffen is iets dat je doet wanneer het kind opzettelijk iets heeft fout gedaan. Dat hoort dus niet bij zindelijkheidstraining. Belonen werkt daarentegen uitstekend! Dus elke keer dat je kindje succesvol op het potje heeft gezeten, is het feest. Niet letterlijk maar een compliment en een dikke knuffel is vaak al voldoende. Je kunt ook samen een kalender maken en voor elke keer dat het goed ging, mag je kind een sticker plakken. Is de kalender vol dan kun je daar weer een grotere beloning aan hangen.

5: Als niks werkt

Sommige kinderen hebben opvallend meer moeite met zindelijk worden dan anderen. Overigens zijn dit geen uitzonderingen; 1 op de 4 kinderen wordt pas op latere leeftijd volledig zindelijk. Toch kun je als ouder soms echt niet meer weten wat je moet doen. Vraag dan hulp. Er zijn diverse professionals die je kunnen bijstaan. Via je huisarts kun je doorverwezen worden naar bijvoorbeeld een bekkenbodemspecialist of naar een plas-en poeppoli in een algemeen ziekenhuis. Er wordt dan gekeken of er geen medische reden is voor het uitblijven van de zindelijkheid en je krijgt hulp en advies om het probleem op te lossen.

Hulp nodig of vragen?